Laparoskopik (Kapalı) cerrahide, klasik cerrahi yöntemlere kıyasla iyileşme süreci çok daha kısa ve konforludur. Genel anestezinin etkisiyle operasyonun ardından ilk saatlerde hasta kendisini halsiz hissedebilir veya kusma ve mide bulantısı gibi semptomlar gösterebilir. Bu yüzden hastalar operasyon sonrasında ilk birkaç saat hemşire gözetiminde tutulur. Hastaneden ayrılmadan evvel, hastaya bazı tavsiyelerde bulunulur. Bunlar kullanılması gereken ilaçlar, dikkat edilmesi gereken konular ve kaçınılması gereken hareketlere dair tavsiyelerdir.
Günümüzde laparoskopik cerrahi operasyonlarda açılan kesilerin üzerinde uygulanan dikişler kendiliğinden eriyen dikiş ipleri ile atılır. Eğer bu ipler kullanılmıyorsa operasyondan bir süre sonra dikişlerin alınması gerekir. Laparoskopik cerrahi operasyonun ardından ilk birkaç gün, hastada boğaz ağrısı şikayeti gözlenebilir. Genel anestezi uygulanırken kullanılan boğaz tüpü, boğaz bölgesini tahriş ettiği için bu etki normaldir. Bununla birlikte kesilerin yer aldığı noktalarda hasta ağrı hissedebilir. Bu gibi etkilere karşı doktorunuz size bazı ağrı kesiciler reçete edecektir. Laparoskopik cerrahi operasyonların sonrasında eğer şiddetli karın ağrısı, normal olmayan vajinal akıntı, kaşıntı, şişlik veya yüksek ateş gibi durumlar yaşanırsa, geç kalmadan doktora başvurulması gerekir.
Operasyon esnasında karnın şişirilmesi için gaz kullanılmaktadır. Bu gazın bir kısmı hastanın karnında kalırsa, hasta karın krampları veya gaz sancısı yaşayabilir. Bununla birlikte gazdan ötürü, omuz bölgesinde ağrılar hissedilebilir. Ancak tüm bu rahatsızlıklar vücudun gazı emip dışarı atmasının ardından birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşecektir.
Hasta, doktorun önerileri doğrultusunda bir süre bazı fiziksel etkinliklerden kendisini sakınmalı ve dikiş bölgesine su temas ettirmemelidir. Günlük normal yaşam akışına ve iş hayatına dönme süresi klasik cerrahi operasyonlara göre çok daha kısadır. Ancak bu sürenin ne kadar olacağı laparoskopik işlemin hangi amaçla uygulandığına göre değişkenlik gösterir.
Teşhis ve tetkik için uygulanan laparoskopi işlemlerinde hasta beş ila yedi gün içinde normal yaşantısına dönebilir. Basit yumurtalık kistlerinin alınması veya apandisit alınması gibi operasyonlarda iyileşme ve normal hayata dönme süreci üç haftayı bulabilmektedir. Kanser tedavisi amacıyla uygulanan, geniş çaplı laparoskopilerde hastanın iş hayatına, normal yaşantısına dönmesi için 12 haftaya kadar beklemesi gerekebilir. Fiziksel aktivitelerinize veya bedensel olarak çalıştığınız işinize ne zaman başlayabileceğinize kendi doktorunuz karar verir.
Klasik cerrahiye göre hastaya ve doktora sonsuz avantajlar sunan laparoskopik yöntem ile tedavi edilebilen bir sağlık sorununuz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha az risk faktörü, daha düşük komplikasyon ihtimali ve hızlı bir iyileşme süreci için siz de laparoskopik cerrahinin avantajlarından yararlanabilirsiniz.