Kalın bağırsak kanserleri son derece tehlikeli ve yaygın bir hastalıktır. Kalın bağırsak kanserlerinin tedavisinde günümüzde laparoskopik cerrahi yaygın şekilde kullanılıyor. Teknolojik gelişmeler kolon kanserinin cerrahi tedavisini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Daha uzun ve kaliteli bir yaşam için önemli avantajlar sunan laparoskopik cerrahinin kolon kanseri tedavisindeki rolünü Adana Laparoskopi sizler için anlattı.
Tıp dünyasında çığır açan kapalı ameliyat yöntemi Laparoskopi, kalın bağırsak kanserinin tedavisinde son derece başarılı sonuçlar doğuruyor. Hem erkek hem de kadın hastalarda yaşam kaybına neden olabilen kalın bağırsak kanserleri, ölümle sonuçlanan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Geçmiş yıllarda 50 yaş üstü bireylerde karşımıza çıkan kalın bağırsak kanseri artık genç bireylerde de tespit edilebiliyor. Günümüz dünyasındaki olumsuz çevre koşulları ve genetik etkenler, gençlerde kalın bağırsak kanseri vakalarının görülme nedenleri arasında. Ancak gelişen tanı yöntemlerinin de bu vakaların erkenden teşhis edilmesinde etkisi var. Kanser vakalarında en büyük silahımız erken tanı. Erken tanı konulan vakalarda başarılı tedavi şansı bir hayli yüksek. Kolon kanseri vakalarının tedavisinde laparoskopik yöntemin kullanılması, hastalara uzun ve konforlu bir yaşam şansı sağlıyor.
Kalın bağırsak kanserlerinin tedavi prosedüründe yalnızca tümörün değil aynı zamanda hastalığın yayıldığı lenf bezleri ve diğer kanserli dokuların da çıkartılması gerekir. Eğer çevre organ ve dokular tümörlerden tümüyle temizlenemezse hastalığın tekrarlaması kaçınılmaz olur. Kanserin hangi evrede olduğu tespit edilmeli ve en doğru onkolojik tedavi gerçekleştirilmelidir. Laparoskopik yöntem, tümörlerin hastanın bedeninden tamamen temizlenmesini sağlamaktadır.
Kolon kanserlerinde tedavi için esas yöntem cerrahi prosedürdür. Kişinin genel sağlık durumu ve kanserin evresine göre açık veya kapalı cerrahi metotları tercih edilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Amerika Birleşik Devletlerinde yayınlanan verilere göre 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilen ameliyatların yüzde 52’sinde açık, yüzde 46’sında da kapalı ameliyat yönteminin tercih edildiği, yüzde 2’lik kısımda ise robotik teknolojinin kullanıldığı görülmektedir. Ancak her geçen gün kapalı yöntemin tercih edilme oranı artmaktadır.
Eski yıllarda kalın bağırsak kanseri ameliyatlarında hastanın karnında 40 ila 50 cm’ye varan büyük kesiler açılması gerekiyordu. Hal böyle olunca hasta büyük acılar çekiyor ve hastanede uzun süreler geçiriyordu. Hastanın gündelik doğal yaşantısına dönmesi uzun zaman alıyordu. Bununla birlikte komplikasyon riski de kapalı ameliyatlardan çok daha yüksek oluyordu. Açık ameliyat yöntemiyle gerçekleştirilen tedavilerin ardından hastaların yüzde onluk kısmı, ilerleyen yıllarda yeniden ameliyata ihtiyaç duyuyordu.
Buna karşın laparoskopik cerrahide minimal kesiler sayesinde hastada çok ama çok küçük bir ameliyat izi kalıyor. Hastanede kalma ve normal yaşantıya dönme süresi çok kısa olurken, enfeksiyon riski de son derece düşük oluyor. Ameliyat sonrasında fıtık veya bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlar ise çok nadiren ortaya çıkıyor. Siz de laparoskopik cerrahi yöntemi ile kolon kanserinden kurtulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.